marca 12, 2023

Polievka svätého Jozefa zo Sicílie

Pre Sicíliu je sviatok svätého Jozefa niečo výnimočné. V minulosti pripravovali túto polievku na počesť sviatku svätého Jozefa, aby dostali od neho milosť, varili ju vo veľkom množstve a rozdávali aj núdznym. Existuje aj iná variácia polievky, pochádzajúca z francúzskeho Provensálska, stačí si len vybrať, ktorá je pre vás lepšia 😉.

Na polievku potrebujeme
300 g cestovín  
1 cibuľu
1 stonku zeleru
2 zväzky feniklu
100 g cíceru
100 g šošovice
100 g fazule 
1 brokolica 
1-2 červenú repu
1 mrkvu
čili - nemusí byť
extra panenský olivový olej
soľ
korenie


Krok za krokom
1. Večer predtým vložte fazuľu a cícer do vody, aby sa namočili.
2. Cibuľu a mrkvu nakrájame a dáme do hrnca spolu so zelerom nakrájaným na malé kúsky. Pridajte aj namočenú fazuľu, osoľte, okoreňte a podlejte vodou a varte na miernom ohni.
3. Po 30 minútach pridajte cícer a varte aspoň 1 hodinu.
4. Fenikel očistíme od najtvrdších častí, umyjeme, nasekáme a spolu so šošovicou pridáme do cícerovej a fazuľovej polievky.
5. Medzitým si v samostatnom hrnci uvaríme v osolenej vode brokolicu a červenú repu. Hneď ako sú uvarené, nakrájame ich a pridáme k ostatným surovinám.
6. Napokon uvaríme cestovinu. V prípade potreby zalejte polievku väčším množstvom vody a povarte.
7. Pokvapkajte kvapkou surového extra panenského olivového oleja a podávajte horúce s pridaním čili (nemusí byť).
Silvia

Žiadne komentáre: