marca 11, 2023

Polievka svätého Jozefa

Toto tradičné jedlo, medzi Provensálcami pomenované po adoptívnom otcovi Ježiša, je určené na dobu, kedy je potrebné uspokojiť sa s „štíhlou“ kuchyňou, alebo počas pôstu. Traduje sa, že táto polievka má súvislosť s výskytom svätého Jozefa v regióne, presnejšie vo svätyni Cotignac. A napokon je to cícerová polievka, jedna z obľúbených polievok pápeža Františka, ktorú s obľubou varila rodina Bergogliovcov. Skrátka aspoň tri dôvody, prečo objaviť recept na túto polievku.

Na prípravu polievky potrebujeme
200 g cíceru
1,25 l vody
1 väčšiu cibuľu 
1 stonkový zeler
2 mrkvy
1 bobkový list
soľ a korenie


Krok za krokom
1. Deň vopred si namočíme cícer.
2. Na druhý deň ho v hrnci povaríme 30 minút.
3. Medzitým si nakrájame cibuľu a zeler, mrkvu nakrájame na tenké pásiky.
4. Pridáme zeleninu a bobkový list k cíceru, osolíme a okoreníme. Varíme 40 minút.

Silvia

Žiadne komentáre: