augusta 23, 2021
Spravte si domáci likér z marhúľ
Marhule sú vďačným ovocím pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre rôzne spracovanie. Kto by odolal domácemu džemu? Alebo by si nezamaškrtil na kompóte, či pyré? Z marhúľ je však aj výborný likér s nenáročnou prípravou. A tu je niekoľko tipov na jeho prípravu...
Návod č. 1. Na prípravu tohto letného likéru budeme potrebovať 1 kg marhúľ, 100 g cukru a 1 liter vodky. Príprava je jednoduchá – marhule pomelieme a dáme ich do uzatvárateľného pohára. Ak chceme, môžeme pridať aj malé množstvo rozdrvených kôstok. Potom ich zalejeme vodkou, pridáme cukor a základ dáme na slnečné miesto odpočívať. K cedeniu a stáčaniu do fliaš pristúpime vtedy, keď sa ovocie usadí na dne pohára. Po stočení fľaše odložíme na tmavé a chladné miesto aspoň na 14 dní.
Domáci marhuľový likér č. 2
Na prípravu likéru potrebujeme 1kg mäkkých, prezretých marhúľ, 1 liter vodky, 1dl brandy, 0,5dl rum, 5 cm celej škorice, 6 kôstok z marhúľ.
Postup: Plody najskôr umyte a vykôstkujte. Pokrájajte a rozpučte, ako sa to najviac dá. Najlepšie to ide priamo rukami. Popučené marhule dajte do veľkej fľaše, zalejte vodkou, brandy a rumom. Pridajte škoricu a kôstky. Celú zmes nechajte aspoň mesiac (aj dva) lúhovať. Keď si spomeniete, pokývte fľašou a zmes premiešajte. Likér potom prefiltrujte cez gázu. Naplňte ho do čistých fliaš, ktoré sa dajú dobre zazátkovať, aby sa k obsahu nedostal vzduch.
Tip na prípravu likéru č. 3
1 kg marhule
500 ml brandy (alebo vodka)
200 g kryštálový cukor
1. Marhule umyjeme, osušíme a odkôstkujeme. Môžeme ich aj pokrájať na menšie kúsky.
2. Následne ich dáme so skleneného uzatvárateľného pohára, pridáme cukor a zalejeme alkoholom - brandy alebo vodka.
3. Nádobu uzavrieme a necháme na chladnom tmavom mieste cca 2 mesiace odležať. Občas pretrepeme.
4. Hotový likér precedíme do čistej sklenenej fľaše.
Žiadne komentáre: