júla 31, 2020
Marhuľový džem
Suroviny
2 kg zrelých marhúľ
500 g cukru
2 dcl vody (alebo podľa potreby)
3 lyžice citrónovej šťavy
Postup
Marhule opláchneme, rozpolíme a vykôstkujeme. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby zachovali farbu, a nasypeme do nerezového alebo medeného hrnca so silným, širokým dnom. Prilejeme trochu vody, len toľko, aby sa ovocie nepripaľovalo.
Varíme pri vysokej teplote, až kým sa z marhúľ neodparí všetka voda, čo trvá zhruba 20 minút. Kto má rád jemnú konzistenciu bez kúskov, tak v tejto fáze prípravy prepasírujeme džem cez sito. Prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí a neodparí sa aj zvyšná voda, zhruba 5 minút. Správnu konzistenciu spoznáme tak, že sa za vareškou robia cestičky.
Naberačkou plmíme do čistých, vyparených pohárov. Tie potom otočíme viečkom dole, alebo zavaríme v parnej rúre či zaváracom hrnci.
Žiadne komentáre: