januára 29, 2021

Máte radi gombovce?

Mnohým sa nám pri spomienke na gombovce alebo slivkové knedle vynorí spomienka na prázdniny u starej mamy, jej šikovné "guľkanie", hádzanie do vody a následne naše olizovanie sa jazykom. Pravda, naše staré matere boli zručné gazdinky, dokázali z mála, čo mali, nasýtiť dosť hladných krkov. Ale ani dnes od prípravy lahodných zemiakových knedličiek nemusíme odťahovať, nie je to náročné.

Potrebujeme:

300 g hrubej múky
1 vajce
1 KL soľ
800 g uvarených zemiakov
slivky (čerstvé alebo zavárané)
  

Postup:
1. Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ich ošúpeme, necháme chvíľu ešte odstáť a ručne ich nastrúhame na stredne veľké slížiky.

2. Na pomúčenej doske zapracujeme do zemiakov vajíčko, soľ, aj múku až nám vznikne pekné cesto, z ktorého si odkrajujeme malé kúsky, aby sme následne mohli v nich obaliť slivky. Hotovú slivkovú guľu ešte zľahka pomúčime a dáme povariť do predom pripraveného hrnca s vriacou vodou.

3. Keď gule vyplávajú samé na povrch vriacej vody, povaríme ich ešte cca 1-2 minútky. Potom ich zľahka pogúľame v strúhanke a ukladáme rad za radom do misy z jenského skla ( alebo do hocičoho iného čo uznáte za vhodné).

4. Podávame poliate roztopeným maslom a posypané opraženou strúhankou.

Žiadne komentáre: