decembra 03, 2023
Nórsky zákusok
Tento zákusok a jeho príprava sa na prvý pohľad môže zdať zložitá, no nie je to tak. Je to jednoduché a navyše ako bonus si môžete pripraviť krém podľa vlastnej chuti. Niekto má rád maslový krém, či pudingový, ja som pre ‚náš‘ nórsky zákusok zvolila krém z mascarpone a kyslej smotany.
Cesto
150g maslo
100g kryštálový cukor
4 žĺtky
4PL mlieko
1ČL vanilínový cukor
150g hladká múka
kypriaci prášok
Krém
250g mascarpone
400g kyslá 16% smotana
2 - 3 balíčky vanilínový cukor (riaďte sa podľa svojej chuti)
mrazené čučoriedky alebo iný druh ovocia
Sneh
4 bielka
200g práškový cukor (môže byť aj kryštálový)
mandľové lupienky na posypanie (nemusia byť)
Krok za krokom
1. Ušľaháme maslo s cukrom, potom pridáme žĺtky, premiešame.
2. Vmiešame mlieko, vanilínový cukor a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
3. Plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme cesto
4. Na surové, neupečené cesto natrieme sneh z bielkov a posypeme ho lupienkami.
5. Pečieme na 180°C asi 20 minút.
6. Vymiešame si krém z mascarpone a smotany.
7. Upečené cesto trochu ochladíme a prerežeme na polovice.
8. Na spodný plát natrieme polovicu krému, uložíme ovocie, ktoré potrieme druhou časťou krému a prikryjeme ho vrchným plátom.
Silvia
Žiadne komentáre: