novembra 19, 2023

Torta kráľa Oscara II.

Táto švédska mandľová torta známa aj ako Torta kráľa Oscara II. je okrem toho, že je úžasná, navyše prirodzene bezlepková, takže ju môžete upiecť aj celiatikom. Jej príprava nie je náročná, a slinky sa vám zbehnú už pri čítaní receptúry, tak poďme na to!

Na korpus potrebujeme:
200 g (mletých) nelúpaných mandlí
5 bielkov
150 g krupicového cukru

Na krém:
200 ml smotany na šľahanie
120 g krupicového cukru
2 – 3 lyžice mandľovice alebo mandľového likéru
5 žĺtkov
150 g zmäknutého masla

Na ozdobenie:
100 g mandľových plátkov alebo nasekaných mandlí


Postup:
1. Pokiaľ nemáme mleté ​​mandle, pripravíme si celé, nelúpané, ktoré namelieme / nastrúhame na jemno, alebo rozsekáme v robote.

2. Pripravíme si dva plechy s papierom na pečenie. Z formy na tortu si z rubovej strany ceruzkou vyznačíme na papier kolesá s priemerom cca 24 cm a papier otočíme späť.

3. Bielky dáme do misy a začneme ich šľahať. Až budú tvoriť penu, postupne niekoľkokrát prisypeme cukor. Vyšľaháme do tuha.

4. Prisypeme k nim namleté ​​mandle a opatrne, ale dôkladne, ich spolu premiešame.

5. Cesto si rozdelíme napoly do oboch vyznačených kruhov.

6. Rúru rozohrejeme na 170 – 175 °C.

7. Cesto rozotrieme do guľata pomocou stierky alebo špachtle. Každú placku potom pečieme v rúre (170 – 175 °C) asi 20 minút, až bude zlatistá.

8. Medzitým si pripravíme základ krému. Do kastrólika odvážime cukor a pridáme k nemu smotanu. Pre vôňu môžeme pridať aj dve až tri lyžice nejakého mandľového alkoholu.

9. Kastrólik so smotanou a cukrom dáme na sporák a zahrievame, až sa všetok cukor rozpustí. Necháme ho na miernom ohni a do zmesi zašľaháme žĺtky. Pomaly zahrievame do zhustnutia, zmes by sa ale nemala začať variť, aby sa žĺtky nezrazili. Takto zahustenú žĺtkovú zmes dáme do misky. Pokiaľ by sa stalo, že zmes nie je úplne hladká a predsa len sa mohli žĺtky trochu zraziť, prepasírujeme všetko do misky cez sito. Na vrch položíme potravinovú fóliu, aby sa nevytvorila "koža" a dáme vychladiť.

10. Zmäknuté maslo vymiešame do peny a postupne k nemu po troškách pridáme vychladnutý žĺtkový krém. Vyšľaháme spoločne dohladka.

11. Na tácku položíme jeden tortový korpus a potrieme ho menšou polovicou krému. Na krém položíme druhý korpus a opäť ho potrieme krémom, tentoraz potrieme krémom aj boky torty. Tortu dáme do chladu.

12. Pripravíme si plátky mandlí a na suchej panvici ich opečieme dozlatista, presunieme na tanier a necháme vychladnúť. Opraženými mandľami posypeme vršok (alebo aj boky) torty.

13. Celú tortu stačí nechať cca 20 - 30 minút preležať v chlade, potom sa už môže krájať.

Žiadne komentáre: