októbra 08, 2023
Zákusok so šľahačkovým tvarohom
Chutný krém v zákusku nemusí byť nutne maslový. Dnešný recept, ktorý vám ponúkam je preto nielen fakt dobrý, ale navyše aj jednoduchý. Zvládne ho aj ten, kto "má obe ruky ľavé" 😉.
Potrebujeme
5 vajec
180g cukor
180g polohrubá múka
20g kakao (nesladené)
1 vrecúško kypriaci prášok
5PL olej
10PL mlieko
pikantný alebo vami obľúbený džem
1 šľahačkovú smotanu
500g jemný tvaroh
2 vrecúška vanilínový cukor + práškový cukor na dochutenie
broskyňový kompót
Postup
1. Oddelíme žĺtka od bielkov
2. Žĺtka vymiešame s cukrom do hladkej peny.
3. Zmiešame múku s kakaom a kypriacim práškom. Sypkú zmes pridávame do žĺtkovej peny a dobre miešame.
4. Prilejeme mlieko a olej, premiešame.
5. Ušľaháme bielky na tuhý sneh a pomaličky doňho zapracúvame cesto.
6. Hotové cesto natrieme na plech, vystlanom papierom na pečenie. Pečieme pri 180°C. Dĺžka pečenia závisí od vašej rúry.
7. Ušľaháme šľahačkovú smotanu, do ktorej potom pridáme tvaroh a vanilínový cukor. Ak sa vám krém zdá málo sladký, dochuťte ho práškovým cukrom.
8. Nakrájajte broskyne z kompótu na pásiky alebo malé kocky.
9. Z upečeného cesta stiahneme papier a necháme vychladiť.
10. Cesto natrieme džemom a tenučkou vrstvou krému.
11. Uložíme nakrájané broskyne a prikryjeme ich zvyšným krémom.
12. Ľubovoľne ozdobíme a odložíme do chladničky, aby krém stuhol.
Môj tip: na tento zákusok som pripravila polevu z Granka a trochu vody. Granko nasypeme do malej šálky a pridáme niekoľko čajových lyžičiek vody, aby kakao nebolo riedke, ani veľmi husté. Potom lyžičkou polievam koláč.
Žiadne komentáre: