apríla 03, 2023

Veľkonočné judáše

Veľkonočné judáše sú vlastne uzlíky a pletence z kysnutého cesta, ktoré sa pečú na Zelený štvrtok na pripomenutie zrady Judáša. Ich tvar symbolizuje povraz, na ktorom sa Judáš obesil. Po upečení sa ešte horúce potierajú medom a vychladnuté ich môžeme jesť len tak suché alebo napríklad namazané maslom a marmeládou.

Na prípravu potrebujeme:
1 kg hladkej múky
1/2 litra mlieka
2 vajíčka
2 lyžice cukru
12 dkg masla
4 dkg droždia
na sladkú variantu: med, džem
na slanú variantu: soľ, rasca, mak


Krok za krokom
1. Z trošky múky, vlažného mlieka a droždia urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. 
2. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajcia, múku, kvások a cesto necháme 3/4 hodiny – 1 hodinu vykysnúť. 
3. Potom na doske oddelíme z cesta menšie valčeky, z ktorých stáčame cesto do rôznych tvarov. Necháme ešte asi 20 minút kysnúť. 
4. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pre slanú variantu posypeme soľou, rascou a makom. 
5. Judáše pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C 15 až 20 min., sladkú variantu pečiva potrieme ešte teplú medom.
Silvia

Žiadne komentáre: