apríla 03, 2023

Taliansky veľkonočný chlieb

V našich končinách sa robieva veľkonočný mazanec, ktorý je vlastne takisto sviatočným chlebom. Keď som našla recept na tento chlieb, dala som si ho do záložiek. Zaujal ma, a vôbec nie je prácny, aj keď to možno na prvý pohľad vyzerá. Pustime sa do toho 😉. 

Na prípravu budeme potrebovať:
1 balenie instantného droždia
1 a 1/4 šálky teplého mlieka
štipku soli
1/3 šálky masla izbovej teploty
2 rozšľahané vajcia
1/2 šálky cukru
5 šálok hladkej (príp. polohrubej) múky 
1 vajce, rozšľahané s 1 lyžičkou vody
6 farbených, nevarených veľkonočných vajíčok (tie sa neskôr uvaria pri pečení)
posýpka


Postupujeme podľa jednotlivých krokov:

1. Vo veľkej mise zmiešame droždie, mlieko, soľ, maslo, vajcia a cukor. Pridajte 2 šálky múky a premiešajte do hladka. S mixérom nastaveným na nízku rýchlosť a prepnutím na hák na cesto (alebo ručne) pokračujte v pridávaní múky, kým sa cesto prestane lepiť. Miesime do hladka. Preložíme do naolejovanej misy, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste bez prievanu, kým sa nezdvojnásobí, asi 1 hodinu.

2. Cesto roztlačíme a rozdelíme na 12 rovnakých kúskov. Zrolujeme každý kus do šúľku a potom vezmeme dva kusy, otočíme ich, aby sme vytvorili „vrkoč“, ktorý stočíme do kruhu a konce spojíme.


3. Poukladáme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme čistou utierkou a necháme opäť kysnúť, kým sa takmer nezdvojnásobí, asi ešte 1 hodinu.  

4. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Každé "hniezdo" cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ozdobíme posýpkou.

5. Do stredu každého krúžku chleba jemne vložíme veľkonočné vajíčko a jemne ho zatlačíme. Pečieme v predhriatej rúre 20 až 25 minút do zlatista. 
Silvia

Žiadne komentáre: