apríla 03, 2023

Veľkonočný tvarohový mazanec

Veľmi jednoduché a nekomplikované pečenie, pri ktorom máte zaručený perfektný výsledok. 

Potrebujeme:
250 g mäkkého polotučného tvarohu 
150 g zmäknutého masla
2 vajíčka + 1 na potretie
200 g práškového cukru
500 g hladkej múky (ja dávam 350g, nie je to potom také hutné)
1 vanilkový cukor
2 lyžice rumu
50 -60 ml mlieka
1 a ½  kypriaceho prášku (18 g)
100 g plátkov z mandlí
2 hrste hrozienok, sparené horúcou vodou


Postup krok za krokom:
1. Rúru zohrejeme na 200 °C, plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
2. V miske zmiešame tvaroh, zmäknuté maslo, vajíčka, cukor, vanilkový cukor a rum do hladka. Je dôležité, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu, aby sa spolu dobre prepojili.
3. Do zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme 2/3 mandlí, sparené hrozienka a mlieko.
Vareškou vypracujeme husté a tuhšie cesto. 
4. Preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rukami premiesime a vyformujeme hladký bochník.
5. Preložíme ho na plech s papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zbytkom mandlí.
6. Vložíme do rúry a pečieme prvých 10 minút na 200 °C, potom teplotu znížime na 160 - 165 °C a dopečieme do zlata, malo by to trvať ešte asi 30 – 40 minút.
7. Bochník treba sledovať, ak by sa rýchlo zafarboval, prikryjeme jeho povrch alobalom. Pred koncom pečenia pichneme drevenú špajľu do stredu bochníka a ak sa cesto  na špajľu nenalepí, je upečený.
8. Po vytiahnutí z rúry ho necháme chvíľu odpočívať na plechu, potom presunieme na mriežku a počkáme, kým úplne vychladne.
9. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom. Skladujeme ho zabalený v potravinovej fólii.

Na záver:
Tradičný kysnutý mazanec sa pred pečením nareže do kríža, pri tomto to radšej nerobíme, v mieste rezu by v rúre praskol. Ak by aj napriek tomu praskol, na chuti mu to vôbec neuberie. Nakrájaný sa rozchytá tak rýchlo, že si nikto nestihne všimnúť jeho nedokonalé krivky 😉. 
Silvia

Žiadne komentáre: