marca 09, 2023

Pampúšiky svätého Jozefa

Pampúšiky svätého Jozefa sú typickým dezertom, ktorí Taliani pripravujú každý rok 19. marca pri príležitosti sviatku svätého Jozefa. Často sú nazývané aj neapolské šišky, či pampúšiky. Tento dezert, známy po celom Taliansku sa pripravujú rôznymi variáciami, záleží od danej lokality a tiež má rôzne názvy. 

Cesto
100 ml vody
100 ml mlieko
70 g maslo
180 g hladká múka
4 vajcia strednej veľkosti
štipka soli
olej na smaženie

Puding
500 ml mlieko
150 g cukru
5 - 6 žĺtkov
45 g kukuričného škrobu (maizena alebo 1 Zlatý klas) (50 g na hustejší krém)
30 g masla
1 citrónová kôra
1 vanilkový lusk 
štipka mletej škorice (nemusí byť)
štipka soli

Ozdoba
zavárané čerešne
práškový cukor


Krok za krokom

Najskôr si pripravíme puding
1. Mlieko prevaríme so štipkou soli, citrónovou kôrou, štipkou mletej škorice a vanilkou. Vanilku pred vložením do nálevu rozrežte vodorovne na polovicu, aby ste ju mohli otvoriť a získať jej voňavé semienka, ktoré sa vložia aj do mlieka. 
2. Medzitým si v miske metličkou dobre vymiešame žĺtky a cukor, kým sa jemne nespenia. Potom do zmesi cukru a žĺtkov pridáme preosiaty škrob (alebo Zlatý klas) a všetko vymiešame do hladka.
3. Keď mlieko vrie, vlejeme do neho žĺtkovú hmotu a dobre premiešame, kým sa všetko nerozpustí.
4. Krém potom vychladíme asi na 50°C a pridáme maslo, ktoré miešame až kým sa nerozpustí a nezapracuje do krému. Krém potom zakryjeme fóliou, aby sa netvorila na povrchu koža a necháme vychladiť. Vychladené dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Krém môžeme pred použitím ešte mixérom vyšľahať, aby bola jeho konzistencia jemná krémová.

A teraz sa venujme príprave cesta
1. V hrnci prevaríme vodu, mlieko, maslo a štipku soli. Keď zmes vrie, pridáme do hrnca múku, ktorú si predtým preosejeme. Miešame, kým múka nie poriadne zapracovaná a vznikne nám husté cesto. Miešame 2 - 3 minúty, že je zmes hotová, uvidíme, keď sa na dne začne vytvárať tenká biela kôrka.
2. Odstavíme a cesto potom miešame až do vychladenia. Keď je vychladené, pridáme postupne vajíčka (nie všetky naraz) a pokračujeme v miesení, kým zmes nie je hladká. 
3. Z papiera na pečenie si nastriháme štvorce 12×12 cm. Na každý štvorec nakreslíme kruhy s priemerom 7 cm. Vezmeme cukrárenské vrecúško, naplníme ho cestom a vytvoríme malé pampúšiky.
 

4. V hrnci alebo na panvici rozohrejeme olej a prihrejeme na 170°. Ponoríme smerom ku dnu hrnca pampúšiky ešte pripevnené k papieru na pečenie, ktorý zostane na povrchu niekoľko sekúnd, aby sme ho potom mohli ľahko oddeliť a vybrať pomocou kuchynských klieští.
5. Šišky smažíme 6 - 7 minút, pričom ich počas vysmážania obraciame, aby sa opiekli z oboch strán.
6. Upečené a zlatisté osušíme na pijavom papieri.
7. Vychladíme a potom posypeme práškovým cukrom.
8. Do otvoru v strede nalejeme pomocou cukrárenského vrecúška krém a uložíme odkvapkané čerešne. 
Silvia

Žiadne komentáre: