októbra 14, 2022

Viedenská hubová omáčka

Do hubovej omáčky sa najviac hodia hríby. Tie sú totiž podstatne pevnejšie ako väčšina ostatných druhov húb a aj po dlhšej dobe varenia si zachovávajú svoju štruktúru a nie sú mazľavé. Okrem hríbov môžete použiť aj kozáky. Nezáleží potom na tom, či zvolíte huby čerstvé alebo sušené. Aj keď sa hovorí, že zo sušených húb je omáčka ešte voňavejšia!

Na omáčku potrebujeme
50 g masla
50 g hladkej múky
20 g cibule
1 l vývaru
150 g čerstvých húb
30 g masla
10 g nadrobno nasekanej cibule
petržlenovú vňať
citrónovú šťavu 
60 ml smotany


Postup 
1. Čerstvé huby očistite, umyte a nakrájajte na tenké plátky. 
2. V kastróliku potom rozpustite 30 g masla, pridajte trochu nasekanej petržlenovej vňate a cibuľu nasekanú nadrobno. Nechajte ju trochu speniť a potom prisypte do hrnca huby, pokvapkané citrónovou šťavou a krátko ich poduste pod pokrievkou.
3. Medzitým si pripravte omáčkový základ. Z masla a múky si pripravte svetlú zápražku. Prípadne môžete do zápražky pridať aj cibuľu. 
4. Kastról so zápražkou stiahnite z platne a za stáleho miešania prilievajte do zápražky pomaly časť studeného vývaru. 
5. Premiešavajte, aby bola omáčka hladká, až potom prilejte zvyšok vývaru a opäť premiešajte. 
6. Postavte späť na oheň a za stáleho miešania omáčku asi 20 minút povarte. 
7. Potom do nej pridajte dusené huby, osoľte, okoreňte a ešte asi 5 minút povarte a nakoniec omáčku zjemnite smotanou.


Žiadne komentáre: