októbra 06, 2022
Torta Napoleon originálny recept, aj ľahšia, nepečená verzia
Napoleonova torta je plná lahodného žĺtkového krému, vpitého do cesta. Okolo tejto torty kolujú rôzne historky, jedna z nich vraví, že torta vznikla kedysi na počesť víťazstva. Okrem pôvodnej receptúry existuje aj jej ľahšia verzia - nepečená. Nájdete tu obe verzie, tak si nejakú vyberte 😉.
Na originálnu verziu potrebujeme:
Korpus:
2 ks vajce
200 ml studená voda
1 PL ocot
0.5 KL soľ
700 g hladká múka
400 g studené maslo
Krém:
6 žĺtkov
150 g kryštálový cukor
2 balíčky vanilkový cukor
40 g kukuričný škrob
700 ml mlieko
250 g maslo
Krok za krokom
1. Na cesto: v menšej miske spolu vymiešame celé vajíčka, studenú vodu, ocot a soľ.
2. Do veľkej misy nasypeme múku, na kocky pokrájané studené maslo a prstami vypracujeme veľmi jemnú mrveničku (môžeme použiť robota).
3. V strede mrveničky urobíme jamku, do ktorej nalejeme vajíčkovú zmes a vypracujeme celistvé cesto. Cesto ešte lepšie prepracujeme rukami na pracovnej doske a rozdelíme ho na 12 rovnakých dielov. Z každého spracujeme guľku, uložíme ich do hlbšieho plechu vedľa seba, prekryjeme fóliou a uložíme do chladničky na cca 60 minút.
4. Na plnku: v miske vymiešame žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a kukuričným škrobom do hladka.
5. V hrnci zahrejeme mlieko a tesne pred varom ho stiahneme z plameňa. Mlieko po troškách primiešame k žĺtkovej zmesi a následne vrátime do hrnca.
6. Uvaríme hustý krém, do ktorého ešte za horúca primiešame kocky masla. Povrch krému prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
7. Z chladničky po jednej vyberáme guličky cesta a každú na jemne pomúčenom papieri na pečenie rozvaľkáme na veľmi tenký plát. Pomocou tortovej obruče vyrežeme kruh (kraje neoddeľujeme) a plát aj s papierom preložíme na plech. Kruh poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C 12 až 15 minút do ružova.
8. Po upečení oddelíme okraje cesta od kruhu a z chladničky vytiahneme ďalšie cesto a proces opakujeme, až kým neupečieme 12 plátov.
9. Oddelené okraje rozmixujeme v robotovi na menšie časti.
10. Skladanie torty: na podnos alebo plochý tanier uložíme prvý plát, potrieme ho plnkou a opakujeme, kým nevyskladáme všetkých 12 plátov.
11. Posledný potrieme na povrchu krémom a po bokoch vyčnievajúci krém rozotrieme po obvode torty.
Omrvinkami cesta (z okrajov plátov) odsypeme povrch i boky torty. Tortu uložíme na noc do chladu, aby stuhla a pláty zvláčneli.
Nepečená verzia múčnika
800 g maslových sušienok
1 l mliek
4 vajcia
150 g maslo
1/2 pohára kryštálový cukor
6 PL hladká múka
vanilkový cukor podľa chuti
Postup
1. V mise zmiešame sypké suroviny. Najprv zmiešame múku s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Následne pridáme vajíčka a všetko dôkladne premiešame do jednoliatej hmoty. Z pripraveného mlieka trošku odlejeme do misy a vmiešame do zmesi. Najvhodnejšie je použiť plnotučné mlieko.
2. Do hrnca vlejeme zvyšok mlieka, pridáme zmes z múky, cukru a vajec a na miernom plameni neustále miešame až do zhustnutia. Mali by sa vytvoriť krém, ktorý pripomína puding.
3. Krém odstavíme zo sporáka a necháme chvíľku zľahka vychladnúť. Nesmie byť horúci. Do ešte teplého krému vmiešame maslo pokrájané na menšie kúsky a miešame, kým sa nám maslo v kréme úplne nerozpustí.
4. Pripravíme si misu alebo formu, v ktorej budeme tortu pripravovať. Dno potrieme tenkou vrstvou pripraveného krému, na ktorú následne naukladáme sušienky, tie potrieme krémom a tento postup opakujeme, kým nemáme až 5 vrstiev sušienok. Pár sušienok si necháme a rozdrobíme ich na drobno.
5. Poslednú vrstvu potrieme zvyškom krému a posypeme rozdrobenými sušienkami. Tortu necháme tuhnúť najlepšie do druhého dňa.
Žiadne komentáre: