októbra 01, 2022

Tvarohové buchty podľa Evy Holubovej

Aby sa buchty podarili, treba vypracovať dokonalé cesto. A herečka Eva Holubová vraví, že jeho základom je kvások. Okrem neho však k vydareným, chutným buchtám budete potrebovať trochu viac.

Suroviny na cesto

1 kocka droždia
250 ml vlažné mlieko
140 g maslo
500 g polohrubá múka
štipka soli
60 g krupicový cukor
3 žĺtky
trocha vanilky a nastrúhaná citrónová kôra
rozpustené maslo na vymazanie pekáča a potretie buchiet

Tvarohová náplň

250 g mäkký tvaroh
60–100 g práškový cukor
2 žĺtky
pár hrozienok namočených v rume


Krok za krokom
1. Do hrnčeka dajte droždie, pridajte cukor, 2dl vlažného mlieka a nechajte vzniknúť kvások.

2. Do misky nasypte múku, pridajte cukor, žĺtky, vanilku a citrónovú kôru. Pridajte ešte 0,5dl vlažného mlieka zmiešaného so 140g rozpusteného masla. Na záver pridajte kvások.

3. Vypracujte cesto dohladka a nechajte vykysnúť na teplom mieste, pokiaľ objem nebude takmer dvojnásobný.

4. Medzitým si pripravte náplň. Tvaroh utrite s cukrom a žĺtkami. Pridajte aj hrozienka namočené v rume.

5. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrubší plát. Plát nakrájajte na štvorce. Na každý diel dajte lyžičku náplne. Okraje cesta prehnite cez seba a z cesta utvorte guľôčku.

6. Vymažte pekáč maslom a skladajte buchty do radu vedľa seba.

7. Každú buchtu potrite maslom zo všetkých strán. Na záver buchty potrite aj na povrchu.

8. Buchty pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 25–30 minút, kým nebudú na povrchu dozlatista.

9. Podávajte ich poprášené práškovým cukrom.


Žiadne komentáre: