októbra 01, 2022
Tvarohové buchty podľa Evy Holubovej
Aby sa buchty podarili, treba vypracovať dokonalé cesto. A herečka Eva Holubová vraví, že jeho základom je kvások. Okrem neho však k vydareným, chutným buchtám budete potrebovať trochu viac.
Suroviny na cesto
1 kocka droždia
250 ml vlažné mlieko
140 g maslo
500 g polohrubá múka
štipka soli
60 g krupicový cukor
3 žĺtky
trocha vanilky a nastrúhaná citrónová kôra
rozpustené maslo na vymazanie pekáča a potretie buchiet
Tvarohová náplň
250 g mäkký tvaroh
60–100 g práškový cukor
2 žĺtky
pár hrozienok namočených v rume
Krok za krokom
1. Do hrnčeka dajte droždie, pridajte cukor, 2dl vlažného mlieka a nechajte vzniknúť kvások.
2. Do misky nasypte múku, pridajte cukor, žĺtky, vanilku a citrónovú kôru. Pridajte ešte 0,5dl vlažného mlieka zmiešaného so 140g rozpusteného masla. Na záver pridajte kvások.
3. Vypracujte cesto dohladka a nechajte vykysnúť na teplom mieste, pokiaľ objem nebude takmer dvojnásobný.
4. Medzitým si pripravte náplň. Tvaroh utrite s cukrom a žĺtkami. Pridajte aj hrozienka namočené v rume.
5. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrubší plát. Plát nakrájajte na štvorce. Na každý diel dajte lyžičku náplne. Okraje cesta prehnite cez seba a z cesta utvorte guľôčku.
6. Vymažte pekáč maslom a skladajte buchty do radu vedľa seba.
7. Každú buchtu potrite maslom zo všetkých strán. Na záver buchty potrite aj na povrchu.
8. Buchty pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 25–30 minút, kým nebudú na povrchu dozlatista.
9. Podávajte ich poprášené práškovým cukrom.
Žiadne komentáre: