septembra 24, 2022
Francúzsky jablkový koláč
Nie je to nič zložité. Na jeho prípravu potrebujete:
300 g hladkej múky,
200 g masla,
štipku soli,
1 vajce,
8 nie veľmi šťavnatých jabĺk,
50 g práškového cukru,
1 vrecúško vanilínového alebo škoricového cukru,
100 g masla na jablká
Postup krok za krokom
1. Do misy nasypete múku, jemne osolíte a postupne zapracovávate malé kúsky masla. Dobre spracujte hnetením a nakoniec zapracujte rozmiešané vajce.
2. Pripravené cesto sformujte do tvaru gule a nechajte chvíľu odležať.
3. Medzitým si olúpte jablká, zbavte ich jadrovníka a pokrájajte na veľmi tenké plátky.
4. Cesto vložíte medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáte asi na hrúbku 3 mm a potom vložíte do okrúhlej zapekacej misy alebo do plechu a odstránite vrchný papier.
5. Cesto poprášite polovicou cukru, naukladáte plátky jabĺk, postrúhate na to maslo a poprášite druhou polovicou cukru a vanilínovým alebo škoricovým cukrom.
6. Koláč sa pečie na 175°C skoro hodinu, keby cesto tmavlo rýchlejšie, teplotu stiahnite.
Žiadne komentáre: