apríla 11, 2022

Mazanec podľa Heleny Růžičkovej

K Veľkej noci neodmysliteľne patrí mazanec. Každý máme ten svoj overený recept a takto ho robila herečka Helena  Růžičková. 

Ingrediencie
500 g hladkej múky
500 g polohrubej múky
250 g práškového cukru
250 g masla
5 žĺtkov
1 lyžica rumu
60 g čerstvého droždia
1 lyžička soli
500 ml mlieka
citrónová kôra z 1 citróna
1 vanilkový cukor
2 lyžice hrozienok
2 lyžice mandlí
1 bielok a hrsť mandlí na pomazanie a posypanie pred pečením
kúsok masla a trocha rumu na potretie mazanca po upečení


Krok za krokom:
1. V miske zmiešajte vlažné mlieko s lyžicou cukru a rozdrobeným droždím a nechajte 15 minút na teplom mieste vzísť kvások.
2. Vo veľkej mise zmiešajte obe preosiate múky, zvyšok cukru, vanilkový cukor, citrónovú kôru, hrozienka, mandle nakrájané nadrobno.
3. V druhej mise premiešajte vlažné mlieko, rozpustené maslo, žĺtky a rum. Všetky suroviny by mali mať približne rovnakú izbovú teplotu.
4. Mliečnu zmes prilejte spoločne s kváskom do sypkej zmesi a vypracujte hladké nelepivé cesto, na ktorého povrchu sa budú tvoriť jemné vzduchové bublinky. Ak si vezmete na pomoc robot, zaberie to asi 10 minút. Ručná práca bude približne dvakrát dlhšia. Tento krok však netreba podceniť. Čím lepšie kysnuté cesto vypracujete, tým nadýchanejší mazanec bude.
5. Cesto nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste. Následne cesto ešte prepracujte, vytvarujte mazanec a položte na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryte utierkou a nechajte ešte pol hodiny kysnúť na teple. Pokiaľ je mazanec naozaj veľký, odporúčam ho rozdeliť na dva menšie, aby sa dobre prepiekol.
6. Vykysnutý mazanec potrite bielkom a urobte na vrcholku nožom malý krížik, aby z neho počas pečenia vychádzala para. Posypte ho plátkami mandlí. Vložte do vopred vyhriatej rúry na 160 ° C a pečte dozlatista asi hodinku.
7. Ešte horúci mazanec potrite rozpusteným maslom s rumom. Bude tak ešte voňavejší a lepší.


Žiadne komentáre: