marca 18, 2022
Tri recepty na cestoviny so špenátovou variáciou
Pamätám si časy, keď nám v škole robili na obed špenátový prívarok a to bol veru hnus. Nikdy som mu neprišla na chuť, lebo nám ho mama nevarila. Až neskôr, keď som bola nútená dať ho do úst, docvaklo mi, že nie je až taký zlý, pokiaľ si ho však, spravím sama 😀. A keď som sa osmelila kombinovať ho s cestovinou a hubami, našiel si v našom domácom jedálničku stále miesto.
1. Na gnocchi so špenátom potrebujeme: gnocchi, mrazený alebo čerstvý špenát, gorgonzolu, smotanu na varenie, cesnak.
Ako na to? Gnocchi uvaríme v osolenej vriacej vode. Na panvici na troche oleja (alebo masla) podusíme špenát. Keď je mrazený špenát rozpustený, alebo čerstvý podusený, pridáme gorgonzolu, smotanu a lisovaný cesnak (prípadne použite jeho variantu v sušenej podobe). Necháme to prejsť varom a servírujeme.
Pokiaľ vám k tomu chýba mäso, najprv teda poduste nakrájané kuracie mäsko a potom pokračujte v príprave pôvodného receptu.
2. Ak máme chuť na zemiakové halušky so špenátom, budeme k tomu potrebovať: 800g zemiakov, 400g čerstvého špenátu, 2 strúčiky cesnaku, 75g parmezánu (alebo iný tvrdý syr), 2 vajíčka, polohrubú múku, 80g solamyl a soľ
Zemiaky uvaríme aj so šupkou. Špenátové listy sparíme v osolenej vode, scedíme a ochladíme studenou vodou. Potom z listov opatrne vytlačíme prebytočnú vodu a nakrájame na hrubo. Parmezán nastrúhame a cesnak prelisujeme.
Uvarené zemiaky prelisujeme, alebo postrúhame a pridáme k nim vajíčka, múku, soľ, solamyl a cesnak. Cesto vypracujeme, vpracujeme do neho špenát a necháme asi 10 min. odležať. Za tú dobu by sa nám mala uvariť osolená voda, do ktorej potom hádžeme halušky.
3. Na halušky so špenátom a hubami budeme potrebovať: uvarené halušky, cibuľu, šampiňóny, horčicu, soľ, korenie podľa chuti a cesnak, šľahačkovú smotanu.
Najskôr si na panvici na troche oleja podusíme nakrájanú cibuľu. Keď je pekne sklovitá, pridáme nakrájané huby, cesnak, horčicu, osolíme a okoreníme. Za občasného premiešania varíme asi 5 až 7 minút. Potom pridáme uvarené halušky, zalejeme smotanou a prikryjeme. Po 3 až 5 minútach pridáme nasekaný špenát a povaríme. Nakoniec vsypeme nastrúhaný syr.
Masima
Žiadne komentáre: