marca 05, 2022
Deň a noc s mascarpone a vaječným likérom
A zasa víkend a otázka - čo upiecť? Krátka inventúra v chladničke. Vajcia mám, tvaroh mám, dokonca sa tu ukrýva aj mascarpone a šľahačka. A v barovej skrinke je od Vianoc vaječný likér. Idem na to 😉.
Cesto
6 vajec
6 PL polohrubá múka
8 PL kryštálový cukor
1,5 PL kakao
1 balíček kypriaci prášok
3 PL olej
Krém
2,5dl šľahačková smotana
250g jemný tvaroh
250g mascarpone
1 balíček vanilínový cukor + práškový cukor podľa chuti
1,5dl vaječný likér
Ako na to?
1. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
2. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme múku s kypriacim práškom, olej a poriadne vymiešame.
3. Cesto rozdelíme na dve časti, do jednej vsypeme kakao a premiešame.
4. Plech poriadne vymastíme Palmarinom, alebo ho vystelieme papierom na pečenie a striedavo vlievame svetlé a tmavé cesto.
5. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.
6. Ušľaháme si šľahačku, a potom ju vymixujeme s tvarohom a mascarpone. Nakoniec vlejeme vaječný likér a premiešame.
7. Upečené, vychladené cesto potrieme jemnou vrstvou ľubovoľného džemu a natrieme krém, ktorého povrch ozdobíme mletými orechami, alebo grankom, či strúhanou čokoládou.
Žiadne komentáre: