februára 22, 2022
Jelka kocke
Jelka kocke je originálny názov zákusku, ktorý u nás poznáme ako Juhoslovanský krémeš, aj keď tento zákusok, Jelka kocke, pochádza z Bosny. A odtiaľ mám aj originálny recept.
Na prípravu lahodnej Jelka kocke potrebujeme
2 balíčky lístkového cesta
Cesto
6 vajec
250 g kryštálový cukor
100 g mleté orechy
6 PL polohrubá múka
1 balíček vanilínový cukor
1 balíček kypriaci prášok
1 PL olej
Krém
1 liter mlieko
6 PL hladká múka
2 balíčky vanilínový cukor
100 g kryštálový cukor
100 g práškový cukor
250 g maslo
Krok za krokom
1. Najprv si upečiem dva pláty z lístkového cesta
2. Uvaríme si krém - mlieko s múkou a cukrom uvaríme na hustú kašu. Dáme vychladiť, ale občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila koža.
3. Bielky ušľaháme so štipkou soli a 2 PL cukru. Keď je sneh tuhý, odložíme nabok.
4. V druhej mise si vyšľaháme žĺtky s vanilínovým a zvyšným cukrom, pokiaľ nie je cukor celkom rozpustený.
5. Pridáme 1 PL olej, múku, kypriaci prášok a orechy. Dobre prešľaháme.
6. Spojíme žĺtkový krém so snehom z bielkov a premiešame.
7. Plechy vyložíme papierom na pečenie, vlejeme cesto a upečieme.
8. Vychladený krém vymiešame s maslom.
9. Na lístkové cesto natrieme polovicu krému, uložíme upečené cesto a jemne pritlačíme, aby sa suroviny spojili.
10. Na cesto natrieme druhú polovicu krému a prikryjeme druhým plátom lístkového cesta.
11. Posypeme práškovým cukrom a vložíme do chladničky, aby zákusok stuhol.
Žiadne komentáre: