februára 19, 2022
Jablkovo-orechový koláčik ide u nás "na dračku"
Tento zákusok nie je ani prácny, ani na jeho výrobu nepotrebujeme veľa surovín. Napriek tomu sa ho nevieme dojesť 😉.
Potrebujeme
500g lístkové cesto (alebo 2 balíky)
1300g jabĺk
kryštálový cukor
škorica
olej
práškový cukor
Cesto
1 téglik kyslá smotana (pretože mám väčší plech, použila som 400g)
1 téglik práškový cukor
1 téglik hrubá múka
10 PL olej
3 PL kakao
7 PL mleté orechy
1 balíček kypriaci prášok (alebo 4ČL sóda bikarbóna
Postup
1. Lístkové cesto rozvaľkáme a vložíme do vopred jemne vymasteného plechu. Cesto takisto jemne potrieme olejom.
2. Jablká očistíme a postrúhame na väčšie slzy. Vytlačíme z nich prebytočnú šťavu a polovicu rozložíme na lístkové cesto. Posypeme podľa chuti vanilínovým alebo kryštálovým cukrom a škoricou.
3. Kyslú smotanu zmiešame s ostatnými surovinami. Vznikne nám hutnejšie cesto, ktoré rozotrieme na jablká.
4. Na cesto navrstvíme druhú polovicu strúhaných jabĺk a opäť posypeme cukrom a škoricou.
5. Prikryjeme to druhým rozvaľkaným lístkovým cestom. Povrch potrieme olejom a jemne popicháme vidličkou.
6. Pečieme na 230°C 25 až 30 minút.
7. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Žiadne komentáre: