decembra 12, 2021

Úžasné šišky bez vyprážania

Tento recept som si "vyskladala" z viacerých a pretože dnešná premiéra mala obrovský úspech, rada sa s ním podelím.

Na prípravu potrebujeme:

200g hladká múka
300g polohrubá múka
1 žĺtok
1 balíček vanilínový cukor
40g kryštálový cukor
štipka soli
80g Palmarin (pôvodná receptúra je s maslom)
2,5dl vlažné mlieko
1 balíček sušené droždie
2 - 3 PL rum


Postup:

1. Najprv si spravíme kvások: do 1dl vlažnej vody vsypeme balíček droždia, pridáme 1 ČL cukor, premiešame a necháme pracovať na teplom mieste.

2. Dáme si roztopiť Palmarin.

3. Do misy vsypeme oba druhy preosiatej múky, žĺtok, kryštálový cukor, vanilínový cukor, štipku soli a 2/3 roztopeného Palmarinu. Primiešame hotový kvások a vlažné mlieko. Dobre spracujeme. Pokiaľ chcete mať cesto voňavejšie, pridajte 2-3 PL rum. Takto spracované cesto necháme kysnúť 30 minút.

4. Silikónovú podložku potrieme olejom a vylejeme cesto. Namiesto vaľkania som si do dlane naliala trochu oleja a prstami roztiahla cesto tak, aby malo hrúbku cca 2cm. Pokiaľ sa použije valček, olejom potrieme cesto.


5. Plech vystelieme papierom na pečenie. Zvyšný roztopený Palmarin zmiešame s 2 - 3 PL rumu.

6. Pohárom vykrajujeme šišky a ukladáme na plech. Necháme podkysnúť 25 - 30 minút. 

7. Rozohrejeme rúru na 180°C. Šišky potrieme roztopeným Palmarinom s rumom a vložíme do rúry. Pokiaľ majú šišky slabučkú farbu, môžeme ich asi po 12 min. nanovo potrieť a dopekáme ešte 20 až 25 minút. 

8. Upečené šišky môžeme znovu potrieť Palmarinovou zmesou a posypeme práškovým cukrom, alebo potrieme džemom.

Žiadne komentáre: