novembra 23, 2021
Svätomartinské rožky - pochúťka z nekysnutého cesta s orechovou náplňou
Na prípravu svätomartinských rožtekov budeme potrebovať
400 g hladkej múky
2 vrchovaté PL práškového cukru na rožky
175 g práškového cukru do náplne
2 vaječné žĺtky
2 vaječné bielky
¼ litra smotany
250 g zmäknutého masla
štipku soli
175 g mletých vlašských orechov
Postup:
1. V mise premiešame hladkú múku a práškový cukor. Pridáme vaječné žĺtky a prilejeme smotanu. Zmes pritom neustále premiešavame. Potom príde na rad zmäknuté maslo a štipka soli.
2. Na pomúčenej doske vypracujeme hladké cesto, z ktorého vytvoríme bochník. Ten zabalíme do potravinovej fólie a necháme, najlepšie v chlade, asi hodinu odležať.
3. Medzitým si pripravíme náplň. Mleté vlašské orechy zmiešame s práškovým cukrom a vaječnými bielkami.
4. Cesto si rozdelíme na diely, z ktorých vytvoríme guličky. Guličku cesta stlačíme, rozvaľkáme na tenšiu kruhovú placku a tú potom nakrájame na diely. Na širší koniec každého dielu položíme vrchovatú lyžicu orechovej náplne a zavinieme rožok, ktorý zahneme do podoby podkovy. To je napokon ďalší ľudový názov pre túto sviatočnú pochúťku.
5. Rožky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi dvadsať minút dozlatista. Hotové rožky necháme vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.
Žiadne komentáre: