novembra 30, 2021

Perníkový koláč

Perník patrí neodmysliteľne k Vianociam, ale rovnako dobrý je aj perníkový koláč. Ten má výhodu, že ho môžete robiť hocikedy v roku, len to neskúšajte robiť ako som spravila pred rokmi - koláč som upiekla a odložila do špajzky, aby mi ho hneď nezjedli. Lenže prišla nečakaná situácia, ktorú bolo treba akútne riešiť a na koláč som úplne zabudla, našla som ho v dóze po troch mesiacoch 😀. 

Potrebujeme
500 g polohrubej múky
200 g cukru krupice
100 ml slnečnicového oleja
400 ml mlieka
30 g holandského kakaa
1 kypriaci prášok do perníka
1 vajce
50 g nasekaných vlašských orechov
200 g mliečnej čokolády
džem na potretie


1. V mise si zmiešajte všetky sypké ingrediencie, polohrubú múku, cukor, kakao, prášok do perníka a sódu. Všetko dôkladne premiešajte a potom do suchej zmesi pridajte mlieko, olej a vajce. 
2. Len čo máte zmes dokonale premiešanú a nie sú v nej hrudky múky, pridajte nasekané orechy a znovu premiešajte.
3. Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 170 °C 40 minút.
4. Po upečení perník nechajte vychladnúť. Len čo je perník studený, potrite ho ľubovoľnou marmeládou.
5. Hotový koláč posypte práškovým cukrom, alebo čokoládou: nad vodným kúpeľom si rozpusťte mliečnu čokoládu a zalejte s ňou marmeládu. Čokoládu na marmeláde rozotrite a dajte perník do chladničky stuhnúť. 

Žiadne komentáre: