júla 04, 2021
Viedenský zemiakový šalát
Viedenský zemiakový šalát je na rozdiel od nášho klasického šalátu, bez ktorého by Vianoce neboli pravými sviatkami, svieži a ľahký. A ako príloha skvelo zapasuje nielen k obľúbenému rezňu...
Potrebujeme
1 kg zemiakov
2 dcl hovädzieho vývaru
1 PL plnotučnej horčice
soľ
mleté čierne korenie
1 dcl rastlinného oleja (nie olivový)
2 stredne veľké červené cibule
cukor
ocot
pažítku
Postup
1. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé približne štyri-päť milimetrov.
2. Zalejeme vlažným silným hovädzím vývarom (nerobte bujón z kocky!) a dobre premiešame tak, by sme zemiaky nerozbili – najlepšie rukou. Šalát musí byť vlhký.
3. Pridáme polievkovú lyžicu plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie a asi jeden deciliter rastlinného oleja, ktorý vytvorí s vývarom správnu konzistenciu.
4. Opatrne znovu premiešame. Pridáme cibule pokrájané nadrobno a dochutíme octom a cukrom.
5. Necháme postáť aspoň polhodinu, znovu okoštujeme, prípadne dochutíme a pred podávaním do šalátu zamiešame pokrájanú pažítku.
Žiadne komentáre: