júla 04, 2021

Viedenský zemiakový šalát

Viedenský zemiakový šalát je na rozdiel od nášho klasického šalátu, bez ktorého by Vianoce neboli pravými sviatkami, svieži a ľahký. A ako príloha skvelo zapasuje nielen k obľúbenému rezňu...

Potrebujeme

1 kg zemiakov 
2 dcl hovädzieho vývaru
1 PL plnotučnej horčice
soľ
mleté čierne korenie
1 dcl rastlinného oleja (nie olivový)
2 stredne veľké červené cibule
cukor
ocot
pažítku


Postup

1. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé približne štyri-päť milimetrov. 

2. Zalejeme vlažným silným hovädzím vývarom (nerobte bujón z kocky!) a dobre premiešame tak, by sme zemiaky nerozbili – najlepšie rukou. Šalát musí byť vlhký.

3. Pridáme polievkovú lyžicu plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie a asi jeden deciliter rastlinného oleja, ktorý vytvorí s vývarom správnu konzistenciu.

4. Opatrne znovu premiešame. Pridáme cibule pokrájané nadrobno a dochutíme octom a cukrom. 

5. Necháme postáť aspoň polhodinu, znovu okoštujeme, prípadne dochutíme a pred podávaním do šalátu zamiešame pokrájanú pažítku.

Žiadne komentáre: