júla 27, 2021
Sokolatopita - nebeský čokoládový zákusok
Sokolatopita (v gréčtine: Σοκολατόπιτα) je nebeský čokoládový zákusok, navlhčený ľahkým sirupom.
Čokoládový sirup
1 pohár vody
1 1/2 šálky cukor
50 g čokoládovej polevy
50 g kakaový prášok
1/2 šálky koňak (podľa vlastnej chuti, prípadne rum)
Cesto
4 vajcia
200 g kryštálový cukor
1 1/2 šálky polohrubej múky
50 g kakaový prášok
2 PL prášku do pečiva
2 štipky soli
pomarančová kôra z 1 pomaranča
Krok za krokom
Čokoládový sirup
1. V hrnci rozpustíme cukor, kakao a vodu. Hneď ako dôjde k varu, odstavíme.
2. Čokoládovú polevu nasekáme na malé kúsky a pridáme do hrnca. 20 - 30 sekúnd ju necháme voľne rozpúšťať a potom metličkou miešame, kým nebude celkom rozpustená a dobre premiešaná s ostatnými surovinami.
3. Pridáme koňak a niekoľko minút miešame. (poznámka: alkohol je len na spestrenie chuti, nemusíme ho použiť)
4. Zmes necháme vychladiť.
Cesto
1. Rúru predhrejeme na 180 ° C.
2. Pekáč vymastíme maslom a odložíme ho bokom, až ho budeme potrebovať.
3. V mise dobre vymiešame vajcia a cukor, pokým nedosiahneme ľahkú a nadýchanú konzistenciu.
4. V inej mise vymiešame múku, prášok do pečiva a kakaový prášok až kým sa dobre nespoja.
5. Ingrediencie z oboch mís zmiešame dokopy a pridáme pomarančovú kôru a soľ.
6. Cesto opatrne preložíme špachtľou, aby zmes zostala čo najviac nadýchaná.
7. Potom ho nalejeme do pekáča a pečieme 35-40 minút.
8. Upečený koláč hneď nakrájame, aby nám vznikli otvory a zalejeme studeným sirupom.
Kúsky sokolatopity (teplé alebo studené) môžeme podávať so zmrzlinou alebo šľahačkou.
Žiadne komentáre: