mája 02, 2021

Jednoduchý tvaroháč s višňami

Tento tvarohový zákusok je naozaj jednoduchý, ale zato veľmi chutný a sýty. Pôvodný recept, ktorý mám z knihy Zdeny Studenkovej som vylepšila podľa svojho gustu a len sa tak po ňom zaprášilo 😉.

Suroviny

1 kilogram hrudkovitý tučný tvaroh
250g práškový cukor
2 vanilínové cukry
120g maslo
5PL detská krupica
1 balíček kypriaci prášok
ovocie podľa chuti (neodporúčajú sa banány, jablká ani hrušky)

Želatína

šťava z kompótu
vanilínový cukor + kryštálový cukor podľa chuti (niekto má rád sladšie, iný nie)
1 vrecúško Zlatý klas
voda


Postup

1. Tvaroh, žĺtky a cukor vymiešame spolu s maslom.
2. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a opatrne ho primiešame k tvarohovej zmesi.
3. Plech vymastíme, vysypeme múkou a vylejeme tvarohovú hmotu.
4. Ovocie môžeme uložiť hneď, ale aj v polovici pečenia. Ja som použila višňový kompót.
5. Vložíme do rúry a pečieme na 190°C 30 až 45 minút.
6. Upečený koláč som dala chladiť a medzitým si spravila želatínu.
7. Šťavu z kompótu doplniť vodou tak, aby bolo aspoň 7dcl, pridať cukor a Zlatý klas. Uvariť a ešte horúce naliať na koláč. Nechať vychladiť a potom vložiť do chladničky, aby želatína poriadne stuhla.


Žiadne komentáre: