apríla 12, 2021

Z kuchyne starej mamy - Osúchy

Suroviny

Kvások: 
40 g droždia, 100 ml mlieko, 1 lyžica kryštálový cukor, 1 lyžica polohrubá múka

Cesto: 
300 g polohrubá múka + na pomúčenie dosky
200 g celozrnná múka
50 g kryštálový cukor
2 lyžice vanilínový cukor
1/2 lyžice soľ
125 ml mlieko
2 ks vajcia
100 g masť
1 lyžica masti na pomastenie osúchov
práškový cukor na posypanie

Náplň:
150 g mletý mak
50 g práškový cukor
2 lyžice škoricový cukor
250 g slivkový lekvár


Postup

Pripravíme kvások: Z droždia, vlažného mlieka, cukru a múky pripravíme kvások. Dáme ho na teplé miesto vykysnúť.

Pripravíme cesto: Preosiatu polohrubú múku zmiešame s celozrnnou múkou, kryštálovým a vanilínovým cukrom. Pridáme soľ, vlažné mlieko, rozšľahané vajcia, nakysnutý kvások, masť a vypracujeme cesto, ktoré poprášime múkou. Prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.

Pripravíme plnku: Mletý mak zmiešame s práškovým a škoricovým cukrom, pridáme lekvár a premiešame.

Nakysnuté cesto rozdelíme na 15 až 20 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujeme na pomúčenej doske bochník veľkosti žemle. Bochníky rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a do stredu dáme plnku. Nad plnkou cesto spojíme a pevne uzavrieme. Obrátime a zľahka rozvaľkáme na osúch.

Osúchy poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme asi 15 minút. Po upečení horúce osúchy pomastíme a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Osúchy sa môžu robiť aj na slaný spôsob, vtedy sa ako náplň používa poväčšine kyslá smotana, kôpor, soľ, alebo škvarky


Žiadne komentáre: