decembra 30, 2020
Domáci chlieb - fotorecept
Hneď na začiatku musím napísať, že asi týždeň predtým, než nás navštívila madam pandémia, robila som poriadok medzi receptami a keďže som v našej domácnosti začala zavádzať minimalizmus, hrubý zošit so všelijakými lakocinkami som fest poriadne stenčila. A moja dobrá vôľa, nemať doma nič zbytočné, na čo len sadá prach, ma veľmi skoro dobehla. Nastali chvíle, kedy sa vo veľkom začal piecť domáci chlieb a ten môj recept na chlebík, ktorý som - áno, čestne priznávam - robila iba raz, skončil samozrejme v koši. Všelijaké rýchle internetové návody ma neuspokojovali, chlieb sa má predsa robiť s láskou, cesto láka pohrať sa s ním a nie všetko zbúchať a o 30 minút si pochvaľovať, aký fajnový chlieb sme upiekli. Tak som hľadala, až som našla, u jednej kamošky, ale ani jej recept ma plne neuspokojil. Celé moje hľadanie vhodného receptu má polročnú históriu a nastal deň, kedy som si povedala: Dosť, vzdávam to. Budeme naďalej jesť kupovaný. A bodka. Lenže tá bodka nebola bodkou, ale začiatkom mojej novej záľuby 😀.
Jeden deň som v rámci nudy prezerala program v televíznom archíve a mala som festovné šťastie - totiž bola v ňom relácia o pečení domáceho chleba a v archíve bol už posledný deň. Hneď som vzala do ruky pero aj papier a začala si zapisovať. Výsledok? Odvtedy sa u nás papká skutočne iba doma upečený chlieb a keďže je fakt chutný a ja som sa do jeho pečenia zaľúbila, nemám problém venovať sa mu 4 hodiny, veď on mi to svojím šmakom bohato odpláca. Tak poďme na to!
Suroviny
750g hladká múka T 650
/ja zvyknem múku zmiešať s ražnou, aby bol chlebík polotmavý, vtedy použijem 600g hladkú múku a 150g ražnú múku/
2 uvarené zemiaky
1 kocka droždie, alebo 1 balíček sušené droždie
3 až 4dl teplá voda
2 ČL soľ
1 ČL mletá rasca
podľa chuti mleté čierne korenie
3až 4 PL olej
Prv než začneme musím upozorniť, že cesto na chlieb, aj keď je kysnuté, sa nemieša elektrickými metličkami, ani ho nespracúvame ako klasické kysnuté cesto napr. na záviny či buchty. Múku s kváskom a priliatou teplou vodou premiešame lyžicou, alebo rukou ale naozaj len jemne.
Ako postupovať?
1. Najprv som si uvarila zemiaky a potom si spravila kvások. Polovicu kocky droždia som vymiešala s lyžičkou kryštálového cukru na kašičku, ktorú zvyčajne zalievam 1 až 1,5 dl teplej vody. Pozor, nie horúcej, ale teplej! Nechám stáť na teplom mieste, aby sa vytvoril kvások. /Ak použijeme sušené droždie, kvások spravíme z celého vrecúška/
2. Uvarené zemiaky som postrúhala na hrubšie slzy a zmiešala s teplou vodou na kašičku.
3. 350g hladkej múky som zmiešala s nadrobenou druhou polovicou kocky droždia, zemiakovou kašičkou a pridala toľko teplej vody, aby bolo cesto riedke. Prikryla utierkou a nechala na teplom mieste kysnúť 1,5 hodiny. Pokojne sa môže nechať kysnúť aj dlhšie, nič sa nestane.
4. Zvyšok múky /400g/ som ponechala v miske.
5. Cesto za 1,5 hodiny krásne nakyslo, vydávalo bublajúci zvuk.
6. Prisypala som k nemu zvyšnú múku.
7. Prisypala som soľ, mletú rascu a trochu mletého čierneho korenia, priliala olej.
8. Premiešala som a vrch poprášila múkou. Opäť prikryla utierkou a nechala kysnúť ďalšiu hodinu.
9. Cesto krásne nakyslo.
10. Fóliu z umelej hmoty som jemne potrela olejom a uložila vykysnuté cesto.
11. Rukou som ho jemne roztlačila.
12. A potom stranami preložila dovnútra ako keď prekladáme napr. šatku a nechala podkysnúť cca 10 - 15 minút.
13. Z formy na tortu som odobrala spodok a potom vystlala papierom na pečenie a uložila na plech.
14. Cesto znovu preložila a vložila do formy, aby opäť podkyslo. Medzitým som si dala vyhriať rúru na 210°C a na spodok rúry vložila nádobu s teplou vodou.
Keď bola rúra vyhriata, vložila som dnu plech s cestom.
Chlebík sa pečie najprv 15 minút na 210°C, potom som rúru stíšila na 180°C a piekla ešte 25 minút.
Pred koncom pečenia som vybrala nádobu s vodou, aby sa dobre upiekol aj spodok chlebíka.
Pamätajte si!!! Keď chceme zistiť, či je chlieb dobre upečený, poklopeme po vrchu aj spodku - má vydať jemne "dunivý" zvuk.
Hotový chlieb som pretrela namočenou dlaňou a nechala chladiť na mriežke. Vychladený zabalím do čistej utierky.
Žiadne komentáre: