januára 16, 2021
Bravčová panenka s hubovou omáčkou
Panenka je najkvalitnejšie a najjemnejšie bravčové mäso. Príprava bravčovej panenky nie je náročná a zvládne ju takmer každý.
Bravčovú panenku umyjeme a kým sa nám trochu osuší, pripravíme si marinádu. Ja som na ňu použila soľ, vegetu, mleté čierne korenie, sladkú červenú papriku, mletú rascu, sušený cesnak, niekoľko kvapiek sójovej a worchesterovej omáčky. Všetko som zmiešala s olejom a potrela ním mäsko a dala opiecť, aby sa mäsko zatiahlo.
Opečenú panenku som opekala v pekáči z jenského skla, preto som ho nevyberala, ale rovno aj s výpekom vložila do rúry vyhriatej na 180°C a počas pečenie polievala výpekom.
Medzitým som si nakrájala šampiňóny na hrubšie plátky, aby sa pri dusení veľmi nescvrkli. Na panvici som rozpustila 2 lyžice masla, pridala huby, osolila, okorenila, pridala rascu a pod pokrievkou nechala - za občasného premiešania - podusiť. Pridala som 2 lyžice horčice, premiešala a priliala 4 dl šľahačkovej smotany. Nechala som to prevrieť a dozdobila sušenou petržlenovou vňaťou.
Takto pripravená panenka sa môže podávať s hranolkami, opekanými zemiakmi, zemiakovou kašou, či tarhoňou, pre ktorú som sa pre tento obed rozhodla. 😃
Žiadne komentáre: