novembra 14, 2020

Venčeky z odpaľovaného cesta

Kto miluje krémeše, určite mu chutia aj venčeky. Možno si ich radšej ale kúpime, ako spravíme doma. Recept je však jednoduchý, chce to len za priehrštie dobrej nálady, trochu trpezlivosti a kuchynský robot, ak si ale radšej všetko vymiešate vlastnými rukami, bez problémov 😉.

A hneď na úvod dve dobré rady: Kolieska nerobte priveľké, myslite na to, že po upečení zdvojnásobia objem. - Špičkou vrecúška pohybujte asi centimeter nad plechom, aby boli kolieska dostatočné vysoké.

Suroviny:

Odpaľované cesto:

1/4 l vody
120g maslo
 štipka soli
150g hladká múka
4 vajíčka

Krém:
5dl mlieko
2 balíčky vanilkový puding (alebo Zlatý klas!
6-8 lyžíc krupicový cukor (môžete dať aj menej)
250g maslo

 

Postup

Na miernom ohni si za stáleho miešania rozpustíme vo vode maslo, pridáme soľ. Pozor! Nesmie sa to variť. Keď sa maslo rozpustí, pridáme múku a 4 až 5 min. miešame na ohni. Potom necháme vychladiť.

Mixérom postupne vmiešavame celé vajíčka.

Cukrárenským vrecúškom striekame na plech kolieska - venčeky a na 180°- 200°C pečieme do zlatista. Či sú venčeky hotové, poznáme tak, že sú tvrdé a cesto sa neprepadáva.

Hneď po vytiahnutí z rúry ich rozkrojíme, necháme vychladnúť a naplníme krémom. 

Z ingrediencií na krém uvaríme hustý puding. Kým sa vychladí, vyšľaháme si maslo a potom to spojíme do krému. Kto má chuť, môže do krému pridať trochu rumu, príp. vajíčkového likéru. 

Na záver ešte ďalšie rady: Prv, než dáte plech s venčekmi do rúry, je dobré ju trochu postriekať vodou, pri pečení vznikne v rúre para a kolieska pekne vyskočia.

Žiadne komentáre: