júla 24, 2020

Torta Sacher

V kuchárskych knihách i na internete nájdete mnoho receptov na pravú Sacherovu tortu, no len jeden z nich je skutočný, tradičný. Vytvoril ho Franz Sacher v roku 1832 a tento viedenský poklad bol uložený v trezore hotela Sacher. Pred verejnosťou bol prísne strážený, aj keď jeho verziu mohli nájsť v Sacherovej kuchárskej knihe, kde je však uvedené, že ide o trochu zjednodušený recept, ktorý chutí takmer tak dobre, ako legendárny originál.

Veľký zvrat v osude populárnej torty nastal, keď v roku 2007 zverejnili v denníku Kurier recept na Sacherovu tortu napísaný rukopisom Carly Sacherovej. Carla bola manželkou jedného z vnukov slávneho Franza Sachera. Recept získala od kuchárky, ktorá dlho pracovala v dome Sacherovcov a napísala ho svojej vnučke Irene Sacherovej v roku 1980. Vychutnajte si teda oba recepty - z kuchárskej knihy Sacher i verziu od Carly Sacher.


Sacherova torta z kuchárskej knihy Sacher

Ingrediencie na tortu pripravenú vo forme s priemerom 22-24 cm:
140 g masla izbovej teploty
110 g práškového cukru
dreň z polovice vanilkového struku
6 vaječných bielkov
6 vaječných žĺtkov
130 g čokolády na varenie
110 g kryštálového cukru
140 g hladkej múky
200 g marhuľového džemu
maslo a múka na formu
šľahačková smotana ako príloha (šľahačka ku koláču).

Čokoládová poleva:
200 g kryštálového cukru
125 ml vody
150 g čokolády

Postup
Zmäknuté maslo miešajte s práškovým cukrom a vanilkou. Keď vytvoríte krém, primiešajte po jednom vaječné žĺtky. Medzitým roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli a potom ju pridajte k maslu. Bielky vymiešajte s kryštálovým cukrom na tuhý sneh. Hmoty spojte a zľahka primiešajte preosiatu múku.

Formu na pečenie vymastite maslom a vysteľte papierom na pečenie. Naplňte ju cestom a pečte v predhriatej rúre pri teplote 170°C jednu hodinu. Počas prvých 10-15 minút nechajte dvierka rúry pootvorené. Ak sa po upečení torta po stlačení prstom vráti do pôvodného tvaru, je hotová.

Potom tortu preložte do inej formy a nechajte ju chladnúť. Po 20 minútach odstráňte papier a nechajte tortu úplne vyrovnať vo forme, aby si zachovala tvar. Potom ju rozrežte a natrite mierne zohriatym džemom. Potom tortu opäť zložte a natrite marmeládu aj na vrch a boky torty a nechajte ju mierne vyschnúť.

Na polevu najskôr uvarte vodu s cukrom – nechajte ju vrieť 5-6 minút a potom ju nechajte vychladnúť. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a pridajte k nej cukrový sirup. Vlažnú polevu nalejte na tortu. Vyhlaďte ju a potom ju nechajte úplne stuhnúť a sacherova torta je hotová.


Recept podľa Carly Sacher

Z cesta vyrobíte dve torty:
- 280 g masla alebo margarínu vymiešajte s 80 g cukru 
- primiešajte 12 vaječných žĺtkov (ak máte málo vajíčok, použite viac kusov)
- roztopte 280 g čokolády, ale neprehrejte ju príliš, stratila by svoju arómu
- 12 vaječných bielkov vymiešajte na sneh, pridajte k nemu 200 g cukru
- cesto spojte a pridajte doňho ešte 220 g preosiatej hladkej múky a 60 g kakaa
Tortu pečte 45 minút pri teplote 160-170°C, pred vybratím z formy na pečenie nechajte tortu vychladnúť, potom ju prerežte a natrite v strede horúcim marhuľovým džemom, znova tortu zložte a potrite ju horúcim marhuľovým džemom aj na bokoch a hore.

Čokoládová poleva:
750 g čokoládových peniažtekov
30 g kakaa
2 kryštálového cukru alebo fondánu
125 ml vody
Všetko spolu uvarte kým sa ingrediencie neprepoja a nezhustnú, potom nechajte polevu mierne vychladnúť a polejte ňou celú Sacherovu tortu.

zdroj: stadt-Wien.at

Žiadne komentáre: