júla 04, 2020

Škoricníky a Cisársky koláč z roku 1914

- pre autentickosť som text zachovala v origináli -

K obvyklým fánkam a šiškám pridružíme — ako všeho dobrého do tretice — Škoricníky, ako výbornú pochúťku. To len pre premenu a výber, lebo ináč, ako nepriateľka všetkých zbytočností, i v tomto neradím zbytky robiť — no ved dakde by sa ani fašiangy nerátaly, nebyť — vyprážania!

14 deka masla zmiesi sa s 30 deka múky (jemnej), 6 žítkov, 
2 celých vajec, 
byľku soli a zrobí sa cesto dobrou sladkou smotanou — ale i kyslá môže byť — v nedostatku oboch pravda i mlieko zbaví. 

Obratne sa vypracuje, až sa od ruky cesto delí, vyvaľká, nie prihrubo (ako na fánky) — od dobrej smotany cesto rastie. Ostrôžkou vykrojit kúsky, koľké treba, na rúrku, na tejto jeden kraj cesta potrieť bielkom a druhým krajom založiť, aby sa cesto slepilo.

Do horúcej masti vložiť a pridŕžať tak, aby nebolo opreté na dne, s vrchu zručne polievať vrelou masťou, až sa samo odděluje a sklzne do masti, kde sa dopraží pri dodatočnom obrátení (len privčas nezpustiť dolu, aby nesplasly, ale ostaly pekne okrúhle) a hned i druhý kúsok cesta nalepiť; žlté pozorne na habarku nastoknúť, vybrať a hned vrelé prihotovanou „posýpkou" posypať dobre do hustá
z dnu i z von, ukladať pekne na misu, na teplom držať, aby sa teplé nastolily.

Tá dobrá posýpka je: z polovice cukor a škorica, oboje na prášok utlčené. — Ked sa chce ešte trocha
ozdoby i príchuti, ale i práce pridať, nuž sa môže zľahka dnu potrieť rozriedeným jemným lekvárom, no i bez toho je výborné. — Z toľkoto cesta je asi 50 kúskov.

Dokladám, že keď sa môžu dve okolo toho obracať, ide to o moc zručnejšie a rýchlejšie.


Cisársky koláč

14 deka masla
4 žĺtky
14 deka cukru s pomarančovou chuťou
2 kávové lyžičky rumu na penu miešať, k tomu primiešame 7 deka lúpených krájaných mandlí
zo 4 bielkov sneh
7 deka hrozienok
7 deka pokrájaného citronádu
14 deka múky. 

Žiadne komentáre: