mája 28, 2020
Domáce lístkové cesto
Na výrobu domáceho lístkového cesta som si netrúfla, v živej spomienke mám prastarú tetu, ktorá keď išla robiť štrúdľu, vyhnala všetkých von z kuchyne a potom ju ťahala a ťahala... Dnes nie je problém si lístkové cesto kúpiť, ale keby ste si ho predsa len zatúžili vyrobiť doma, ponúkam vám tento recept.
Suroviny
¼ l vody
1 štipka soli
1 vajce
500 g múky
500 g masla
50 g múky na poprášenie pracovnej dosky
1 bielok na potretie
Postup
Vodu, soľ a vajce zmiešame, pridáme múku a vypracujeme vláčne cesto. Poprášime múkou a približne 30 minút necháme odpočívať v chladničke. Potom cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na veľkosť 45 x 75 cm, na polovicu poukladáme maslo a prikryjeme druhou polovicou cesta.
Aby maslo nevytieklo, potrieme okraje cesta bielkom a poriadne zmiesime. Cesto opäť vyvaľkáme na pôvodnú veľkosť. Dve tretiny cesta preložíme na seba a prekryjeme zvyšnou tretinou (jednoduchý sklad). Opäť vyvaľkáme na pôvodný tvar, ale teraz každú polovicu cesta ešte preložíme na polovicu a následne obe polovice spojíme (dvojitý sklad). Oba postupy zopakujeme ešte raz. Po každom zložení dáme cesto na 30 minút odpočinúť do chladničky. Vyvaľkáme na hrúbku nie menšiu ako 3 cm a ďalej spracujeme podľa príslušného receptu.
Žiadne komentáre: