mája 28, 2020

Domáce lístkové cesto

Na výrobu domáceho lístkového cesta som si netrúfla, v živej spomienke mám prastarú tetu, ktorá keď išla robiť štrúdľu, vyhnala všetkých von z kuchyne a potom ju ťahala a ťahala... Dnes nie je problém si lístkové cesto kúpiť, ale keby ste si ho predsa len zatúžili vyrobiť doma, ponúkam vám tento recept.

Suroviny

¼ l vody
1 štipka soli
1 vajce
500 g múky
500 g masla
50 g múky na poprášenie pracovnej dosky
1 bielok na potretie


Postup

Lístkové cesto je vrstvené cesto, ktoré obsahuje veľa masla a nepridáva sa doň cukor.  Príprava lístkového cesta je časovo náročná, nakoľko cesto sa musí viackrát vyvaľkať. Jednotlivé vrstvy cesta sú spojené tenkými vrstvami masla, vďaka čomu bude pečivo nadýchané.  

Vodu, soľ a vajce zmiešame, pridáme múku a vypracujeme vláčne cesto. Poprášime múkou a približne 30 minút necháme odpočívať v chladničke. Potom cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na veľkosť 45 x 75 cm, na polovicu poukladáme maslo a prikryjeme druhou polovicou cesta.

Aby maslo nevytieklo, potrieme okraje cesta bielkom a poriadne zmiesime. Cesto opäť vyvaľkáme na pôvodnú veľkosť. Dve tretiny cesta preložíme na seba a prekryjeme zvyšnou tretinou (jednoduchý sklad). Opäť vyvaľkáme na pôvodný tvar, ale teraz každú polovicu cesta ešte preložíme na polovicu a následne obe polovice spojíme (dvojitý sklad). Oba postupy zopakujeme ešte raz. Po každom zložení dáme cesto na 30 minút odpočinúť do chladničky. Vyvaľkáme na hrúbku nie menšiu ako 3 cm a ďalej spracujeme podľa príslušného receptu.

Žiadne komentáre: