júna 24, 2020
História slávnej torty Pavlova
O pôvode torty sa dodnes vedú polemiky. Vo večnom spore sú dve krajiny: Austrália a Nový Zéland. V oboch sa táto torta totiž považuje za národné jedlo. Anna Pavlova totiž v rokoch 1926 a 1929 navštívila v rámci svojho turné obe krajiny. Hovorievalo sa o nej, že netancuje, ale „vznáša sa, akoby mala krídla.“ Preto je torta, ktorá nesie jej meno taká ľahká a vzdušná.
Na základe historických záznamov sa teda pôvod torty Pavlova nedá dokázať. Isté však je, že torta je skutočne lahodná. Základ torty tvoria ušľahané bielky, z ktorých sa upečie, či skôr „usuší“ veľká snehová pusinka. Následne sa zdobí rôznymi druhmi ovocia kyslejšej príchute (maliny, jahody, čučoriedky, mango, figy), no dnes už existuje mnoho variant tohto dezertu s pridaným amarettom, karamelom, orieškami alebo čokoládou.
Na základe historických záznamov sa teda pôvod torty Pavlova nedá dokázať. Isté však je, že torta je skutočne lahodná. Základ torty tvoria ušľahané bielky, z ktorých sa upečie, či skôr „usuší“ veľká snehová pusinka. Následne sa zdobí rôznymi druhmi ovocia kyslejšej príchute (maliny, jahody, čučoriedky, mango, figy), no dnes už existuje mnoho variant tohto dezertu s pridaným amarettom, karamelom, orieškami alebo čokoládou.
Trochu z histórie: Keith Money, autor baletkinho životopisu tvrdí, že prvú tortu Pavlova vytvoril šéfkuchár hotelu vo Wellingtone, kde umelkyňa bývala, keď tam bola v roku 1926 na turné. Inšpiroval sa jej „tutu“ – baletným kostýmom s ružami zo svetlozeleného hodvábu. Sukňu predstavoval krém z našľahaných bielkov ozdobený šľahačkou. Aby docielil autentickú zelenú farbu baletkinho kostýmu, ozdobil tortu kúskami ovocia kiwi.
Dr. Andrew Paul Wood, spisovateľ a historik, však tvrdí, že torta Pavlova bola objavená oveľa skôr, než uvádzajú oficiálne zdroje. Už v okolo roku 1800 nemeckí prisťahovalci, ktorí prišli do amerického Wisconsinu, priniesli so sebou recept na tzv. „Schaum Torte“ (penovú tortu), ktorá sa pripravovala podobne ako neskôr slávna Pavlova.
Helen Leach, vo svojej úlohe kulinárskeho antropológa na Univerzite v Otagu na Novom Zélande, zostavila knižnicu kuchárskych kníh s 667 pavlovými receptami z viac ako 300 zdrojov. Jej kniha, Pavlova príbeh: Plátok kulinárskej histórie Nového Zélandu, uvádza, že prvý austrálsky pavlov recept bol vytvorený v roku 1935, zatiaľ čo skoršia verzia bola napísaná v roku 1929 vo vidieckom časopise.
Austrálska webová stránka "Austrálska príchuť" udáva pre jej vytvorenie dátum 1926. Zverejnením receptu "Pusiniek s ovocím" v rubrike Domáci kuchár Nového Zélandu, vznikli ďalšie spory. Berth Sachse tvrdil že tento zákusok bol vytvorený v Esplanade Hotel v Perth v Západnej Austrálii v roku 1935, ale toto tvrdenie bolo napadnuté - recept sa vraj v kuchárkach Austrálie neobjavuje až do roku 1940, zato bol publikovaný ako Pavlova torta v The Advocate v roku 1935 a v The Australian Women Weekly v roku 1937 ako Pavlova sladká torta.
Reštauračný kritik Matthew Evans, na základe týchto argumentov, sa v Sydney Morning Herlad vyjadril, že je nepravdepodobné, aby sa o pôvode Pavlova torta našla definitívna odpoveď. "Ľudia už dlho robia pusinky so smotanou, nemyslím si, že Austrália alebo Nový Zéland boli prví, ktorí to vymysleli."
Prvý známy recept s názvom "Pavlova" bol publikovaný v piatom austrálskom vydaní Davis Dainty Dishes v roku 1926, ale tento dezert nebol zložením ako pusinky, ale viacfarebný želatínový pokrm.
Článok v melbournskom The Argus, zo 17. novembra 1928 zasa uvádza, že po Pavlovej bola pomenovaná americká zmrzlina, zložená zo smotany a broskýň a primabalerína jej svoje priezvisko prepožičala.
Výskumy Dr. Andrewa Paul Wooda z Nového Zélandu a Annabelle Utrecht z Austrálie zistili, že počiatky Pavlova sa dajú vystopovať až do Nemecka, kde sa dezert ujal ako nemecká torta, ktorú neskôr priniesli do Ameriky, kde sa vyvinula do konečnej podoby.
Žiadne komentáre: