júla 30, 2020

Domáci croissant

Pozná ho takmer každý. Niekto si pochutí na maslovo, iný zasa na plnenom nutelou. Aj ja ho mám rada, ale ešte som ho nikdy nerobila. Našla som však na jednej stránke tento návod, s ktorým sa rada podelím.  


Suroviny
700 g hladká múka
1 kocka droždie
1,5 - 2dl vlažné mlieko
200 g biely jogurt (ale kyslá smotana)
2 žĺtky
1 kávová lyžička soľ
5 lyžíc cukor
250 - 300 g maslo (nie margarín!)
Na potretie - 1 vajce alebo žĺtok
Náplň - džem, nutella, čokoláda

Postup
Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru a rozpustíme droždie. Múku preosejeme, zmiešame so soľou a cukrom. Pridáme vzkypené droždie s mliekom, žĺtky rozmiešané v jogurte a vymiesime pružné cesto. Necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

Potom cesto rozdelíme na 8 častí - guliek. Necháme ich ešte na doske stáť cca 15 minút. Každú rozvaľkáme na kruh, hrúbka asi 2-3 mm, nie je treba veľmi múčiť.

V tejto fáze vyberieme z chladničky studené maslo a na slzičkovom strúhadle nastrúhame. Rozdelíme ho na 7 kôpok - na zhruba rovnaké. Na prvú placku rozhodíme jednu kôpku, prikryjeme druhou plackou. Znovu dáme kôpku masla, zas prikryjeme, atď. Posledná vrstva je placka bez masla.
Je možné na placky krájať a rozložiť plátočky stuhnutého masla (Tak či tak budeme mať zamastené ruky).

Teraz vyvaľkáme navrstvené placky na veľký kruh o priemere cca 60 cm, vaľkáme opatrne, aby sme nepretrhli vrstvy.

Ostrým nožom kruh rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy, potom na 16 výsečí. Každú rolujeme od širšej časti k špici. Náplň dáme ľubovoľnú - džem, nutella, čokoláda...prípadne necháme bez náplne.

Ukladáme na pečiaci papier alebo fóliu. Necháme na plechu ešte stáť cca 20-30 minút, potierame rozšľahaným vajcom a pečieme pri 200 °C asi 25 minút. Riadime sa skúsenosťami s vlastnou rúrou.

Žiadne komentáre: