júna 19, 2020

Svieža torta

Asi najsprávnejšie by bolo, keby som ju pomenovala - čo chladnička dala 😀, bola som totiž v tom, že mám k výrobe lahodného dezertu všetko, ale hups! Zistila som, že mám skutočne chabé zásoby. Stalo sa čo už... tešilo ma, že som našla aspoň čosi a koláčik k nedeľnej káve predsa len bude.


Potrebujeme 
... skúšala som viac druhov korpusu, no najviac sa mi osvedčil tento...

6 vajec
150 g práškový cukor
100 ml mlieko
100 ml olej
120 g polohrubá múka
kypriaci prášok
2 PL kakao

... čo moja chladnička dala...
jemný tvaroh
pochúťková smotana
šľahačková smotana
2 balíčky vanilínový cukor
1 Smetafix (stužovač šľahačky)

2 konzervy mandarínkového kompótu (alebo vlastného výberu, či už zavárané ovocie, alebo čerstvé)

Na ozdobu: mleté orechy (alebo granko, či čokoľvek, čo nám chutí)


Ako postupovať
Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, prilejeme mlieko a olej, prisypeme múku s kypriacim práškom a kakaom a všetko dobre premiešame. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Vymastíme formu na pečenie, vysypeme hrubou múkou a vložíme do rúry piecť. Ja stále a takmer všetko pečiem na 180°C, ale vy si pečte tak, ako je vám najlepšie. Prípadne si kúpte hotový korpus a máte postarané 😀.


Tortový korpus predelíme na tri, prípadne na dva pláty. Tvaroh a pochúťkovú smotanu vymiešame s vanilínovým cukrom, pridáme ušľahanú šľahačku. Dobre premiešame a natrieme na korpus. Uložíme ovocie. Druhý plát korpusu z jednej strany ľahučko natrieme krémom, a položíme ho na prvý plát tak, aby sme mali jeho vrch čistý. Ten znovu natrieme krémom, opäť uložíme ovocie a prikryjeme tretím plátom, ktorý potrieme zvyšným krémom, zmiešaným s mletými orechmi. Vložíme do chladničky, najlepšie na noc, ale ak máte preveľkú chuť, môžete sa doňho pustiť hneď. Dobrú chuť 😏.

Žiadne komentáre: