júna 02, 2020

Domáci krémeš

Takejto lakocinky je viac druhov, ja ho robím úplne jednoducho, klasicky. Nie som až taká hŕŕ cukrárka, aby som si robila domáce lístkové cesto, zvlášť teraz, keď ho predávajú v každom obchode s potravinami. Mimochodom, vedeli ste, že prvá zmienka o lístkovom ceste sa datuje už v 16. storočí? Nie, nevadí, nižšie v článku sa o tom dočítate viac. Aby som ale nebočila od krémešu...

Potrebujeme:

1 balíček lístkové cesto
1 liter mlieko
4 vajcia
2 pudingové prášky Zlatý klas
2 balíčky vanilínový cukor
5 polievkových lyžíc kryštálový cukor
2 kelímky šľahačkovej smotany alebo 3 balíčky šľahačky v prášku 
Smetafix (stužovač do šľahačky, ja používam v pomere 1:1)


Krok za krokom

1. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát, popicháme vidličkou (aby sa nenafúkol) a dáme upiecť. 
2. V 3 dl mlieka rozmiešame pudingové prášky so žĺtkami a 1 balíčkom vanilínového cukru, kryštálovým cukrom. Zvyšok mlieka dáme variť, prilejeme pripravenú hmotu a uvaríme hustý puding. 3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do ešte horúceho pudingu, poriadne premiešame a  nanesieme na upečený plát.
4. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilínovým cukrom a stužovačom, rozotrieme na vychladený krém, necháme stuhnúť a Dobrú chuť!   

P.S. keďže som niekedy fakt nemožná, stalo sa, že som zabudla kúpiť biely cukor a tak som použila trstinový. Krémeš bol farebne trochu do karamelu, ale na jeho chuti to aj tak nič nezmenilo 😉.


Žiadne komentáre: