októbra 04, 2021
Keftedes - grécke fašírky
Keftedes sú zvonku chrumkavé a vo vnútri jemné, grécke karbonátky sú veľmi obľúbené u ľudí všetkých vekových skupín, a najmä u detí. Väčšinou sa vyrábajú z hovädzieho mäsa, ale môžete použiť aj jahňacie, bravčové alebo teľacie mäso, podľa toho, aké mäso uprednostňujete.
Na tradičný recept na Keftedes potrebujeme:
500 gramov mletého hovädzieho mäsa
200 gramov mletého bravčového mäsa
1 šálka strúhanky
1 veľké vajíčko
1 malá červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, mleté
1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
8 veľkých listov mäty, nasekaných (voliteľné)
2 lyžice olivového oleja
¼ lyžice sušeného oregana
Soľ a korenie podľa chuti
múka, na obaľovanie
olej na vyprážanie
Postup:
1. Do misky pridajte mleté hovädzie mäso, mleté bravčové mäso, strúhanku, vajíčko, červenú cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať, mätu, olivový olej, oregano a soľ.
2. Dobre premiešajte, kým sa hmota nespojí, prípadne ju môžete zahustiť strúhankou.
3. Prikryte igelitom a dajte do chladničky asi na hodinu.
4. Zo zmesi vytvarujte malé guľaté guľky, ktoré obalíte v múke.
5. Rozohrejte veľkú panvicu na strednom ohni. Pridajte olivový olej a nechajte zohriať.
6. Vložte guľky a za občasného pretáčania asi 12-15 minút, kým nebudú rovnomerne hnedé.
7. Podávajte so zemiakmi, alebo ryžou, skvele chutia aj so šalátom tzatziki.
Žiadne komentáre: