októbra 04, 2021

Keftedes - grécke fašírky

Keftedes sú zvonku chrumkavé a vo vnútri jemné, grécke karbonátky sú veľmi obľúbené u ľudí všetkých vekových skupín, a najmä u detí. Väčšinou sa vyrábajú z hovädzieho mäsa, ale môžete použiť aj jahňacie, bravčové alebo teľacie mäso, podľa toho, aké mäso uprednostňujete. 

Na tradičný recept na Keftedes potrebujeme:

500 gramov mletého hovädzieho mäsa
200 gramov mletého bravčového mäsa
1 šálka strúhanky
1 veľké vajíčko
1 malá červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, mleté
1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
8 veľkých listov mäty, nasekaných (voliteľné)
2 lyžice olivového oleja
¼ lyžice sušeného oregana
Soľ a korenie podľa chuti
múka, na obaľovanie
olej na vyprážanie


Postup:

1. Do misky pridajte mleté ​​hovädzie mäso, mleté ​​bravčové mäso, strúhanku, vajíčko, červenú cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať, mätu, olivový olej, oregano a soľ. 
2. Dobre premiešajte, kým sa hmota nespojí, prípadne ju môžete zahustiť strúhankou. 
3. Prikryte igelitom a dajte do chladničky asi na hodinu.
4. Zo zmesi vytvarujte malé guľaté guľky, ktoré obalíte v múke. 
5. Rozohrejte veľkú panvicu na strednom ohni. Pridajte olivový olej a nechajte zohriať. 
6. Vložte guľky a za občasného pretáčania asi 12-15 minút, kým nebudú rovnomerne hnedé.
7. Podávajte so zemiakmi, alebo ryžou, skvele chutia aj so šalátom tzatziki.

Žiadne komentáre: