marca 10, 2021
Langoše
Kto by nepoznal klasický festivalový, púťový alebo stánkový produkt menom langoš? Viete, odkiaľ táto vyprážaná pochúťka pochádza? Slovo langoš nie je slovenským výmyslom, ale odvodeninou od pôvodného maďarského slova láng, ktoré v našom preklade znamená plameň. Príprava kysnutej dobroty totiž spočívala v zapekaní blízko plameňov.
V Maďarsku langoše vznikli, čoskoro sa však dostali do okolitých i vzdialenejších štátov. Najprv sa vyrábali z cesta na chleba. Ako už bolo spomenuté, piekli sa za prítomnosti silného ohňa, a tak boli hotové oveľa skôr ako chlieb. Langoše väčšinou zastávali úlohu raňajkového pokrmu.
Postupom času došlo k ďalšiemu urýchleniu prípravnej techniky a cesto sa začalo fritovať alebo smažiť. Nastala tiež zmena cesta, ktorého súčasťou sa okrem múky, kvásku a ďalších tradičných surovín stali tiež zemiaky.
Langoše sa považujú za národné jedlo Maďarska, v Rumunsku, Srbsku alebo tiež na Slovensku však ide aj o starú kultúrnu špecialitu.
Možno vás prekvapí, že tradičné maďarské langoše sa pripravujú jedine s kyslou smotanou, ktorá tvorí úplný základ pokrmu. Následne sa solia alebo pocukrujú. Na smotanu sa pridáva syr, lečo alebo mäso a samozrejme cesnak. Zo sladkých možností potom tvorí duo s kyslou smotanou med, ovocie či marmeláda alebo tiež čokoláda. Kečup je predovšetkým naším výmyslom.
Suroviny
3 stredne veľké zemiaky, uvarené v šupke
800g polohrubá múka
1 - 2 KL soľ
cca 3dl voda
Kvások:
1 kocka droždie
1 dl mlieko
1 KL cukor
olej na smaženie
Postup
1. Uvaríme v šupke dobre umyté zemiaky, keď vychladnú, ošúpeme a rozpučíme vidličkou, vložíme do misy
2. Spravíme si kvások
3. K zemiakom prisypeme múku, soľ a hotový kvások a začneme cesto hnieť. Hnetieme ho dovtedy, kým sa cesto neoddeľuje od bokov misy
4. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút (správne vykysnuté cesto má mať dvojnásobný objem)
5. Keď je cesto vykysnuté, je mäkké a preto sa nedá vaľkať, pomúčime cesto a rovnako aj dosku, odtrhneme kúsok z cesta a na pomúčenej doske ponaťahujeme do tvaru obdĺžnika
6. V panvici rozohrejeme olej a vložíme langoš, prípadne aj dva, ak vojdú. Pečiem na slabšom plameni prikryté, potom obrátime a druhú stranu už smažíme odkrytú
7. Zmiešame pochúťkovú smotanu s prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou, prípadne potrieme kečupom a posypeme strúhaným syrom
Iný variant Langoša
Suroviny: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, 4 dl mlieka, 1 lyžičky cukru, 1 lyžička soli, olej, maslo, kečup, strúhaný syr, tatárska omáčka.
Postup: Do preosiatej hladkej múky dáme kvások a vypracujeme vláčne cesto, podľa potreby pridáme vlažné mlieko. Keď je cesto hotové - poznáme to tak, že sa v ňom robia bublinky - posypeme ho múkou, prikryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút. Potom ho na lopári rozdelíme a vytvarujeme z neho malé bochníčky, ktoré opäť necháme podkysnúť. Asi po 15-tich minútach formujeme v rukách placky, ktoré vyprážame v rozohriatom oleji do zlatova. Podľa chuti podávame potreté cesnakovým maslom, posypané syrom, alebo poliate kečupom či tatárskou omáčkou.
Žiadne komentáre: