apríla 02, 2021

Veľkonočná plnka

K typickým veľkonočným pochúťkam patrí zaiste veľkonočná hrudka či už na slano alebo na sladko. U nás doma sa nikdy nerobila, zato som podedila recept na veľkonočnú plnku, ktorá sa u nás piekla vo veľkých pekáčoch, lebo si na nej radi pošmakovali aj susedia a samozrejme, šibači.

Základný recept

20 vajec
7 rožkov alebo žemlí
1/2 kocky čerstvé droždie alebo 1 vrecúško sušené 
20 dg mleté mäso (bravčové pliecko)
šťava z uvarenej šunky
soľ, čierne korenie, petržlenová vňať
údená slanina

masť, alebo olej, prípadne maslo na vymastenie pekáča a strúhanka


Postup

1. Rožky alebo žemle nakrájame na kocky a vložíme do väčšieho hrnca

2. Pripravíme si kvások: do vlažnej vody rozmrvíme droždie a pridáme kávovú lyžičku cukru a necháme cca 15 minút v zakrytej nádobke kysnúť

3. Kým sa kvások spracúva, pridáme k nakrájanému pečivu celé vajíčka a dobre premiešame

4. Potom pridáme kvások, mleté mäso a asi 1 - 1,5 dl uvarenej šťavy z údenej šunky

5. Dochutíme soľou, korením a vňaťou

6. Celé všetko dobre premiešame, aby sa nám pečivo napilo vajec, šťavy a nezostalo suché

7. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a nalejeme plnku

8. Údenú slaninku nakrájame na tenké pásiky a kladieme na vrch plnky

9. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 30 minút. Každá rúra pečie inak, tak si to pre istotu kontrolujte špáradlom 😊

10. Pozor! Je to veľmi fajnové, ale vydržte, kým sa aspoň trochu vychladí 😉

Žiadne komentáre: