apríla 02, 2021
Veľkonočná plnka
K typickým veľkonočným pochúťkam patrí zaiste veľkonočná hrudka či už na slano alebo na sladko. U nás doma sa nikdy nerobila, zato som podedila recept na veľkonočnú plnku, ktorá sa u nás piekla vo veľkých pekáčoch, lebo si na nej radi pošmakovali aj susedia a samozrejme, šibači.
Základný recept
20 vajec
7 rožkov alebo žemlí
1/2 kocky čerstvé droždie alebo 1 vrecúško sušené
20 dg mleté mäso (bravčové pliecko)
šťava z uvarenej šunky
soľ, čierne korenie, petržlenová vňať
údená slanina
masť, alebo olej, prípadne maslo na vymastenie pekáča a strúhanka
Postup
1. Rožky alebo žemle nakrájame na kocky a vložíme do väčšieho hrnca
2. Pripravíme si kvások: do vlažnej vody rozmrvíme droždie a pridáme kávovú lyžičku cukru a necháme cca 15 minút v zakrytej nádobke kysnúť
3. Kým sa kvások spracúva, pridáme k nakrájanému pečivu celé vajíčka a dobre premiešame
4. Potom pridáme kvások, mleté mäso a asi 1 - 1,5 dl uvarenej šťavy z údenej šunky
5. Dochutíme soľou, korením a vňaťou
6. Celé všetko dobre premiešame, aby sa nám pečivo napilo vajec, šťavy a nezostalo suché
7. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a nalejeme plnku
8. Údenú slaninku nakrájame na tenké pásiky a kladieme na vrch plnky
9. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 30 minút. Každá rúra pečie inak, tak si to pre istotu kontrolujte špáradlom 😊
10. Pozor! Je to veľmi fajnové, ale vydržte, kým sa aspoň trochu vychladí 😉
Žiadne komentáre: